Svi domovi zdravlja  u Crnoj Gori imaju Savjetovališta za reproduktivno zdravlje u kojima se sprovodi program “Škole za trudnice”.Cilj  je adekvatna psiho-fizicka priprema za porodjaj

U tim savjetovalistima radi izabrani doktor za žene – ginekolog, medicinska sestra i strucni konsultanti (nutricionista, stomatolog, psiholog…).Skolu za trudnice uglavnom pohadjaju prvorotke zajedno sa svojim partnerima.Trudnice se ukljucuju pohadjaju skolu za trudnice od pocetka trudnoce.

Psiho-fizicke pripreme pocinju od 28. nedjelje trudnoce i za njih je potrebna saglasnost izabranog ginekologa.Casovi se organizuju jednom nedjeljno, traju dva sata, a preporucuje se da ih trudnica pohaða zajedno sa svojim partnerom/suprugom.

Priprema trudnice za porodjaj podrazumijeva teorijski i prakticni dio.Takva psiho-fizicka priprema osposobljava trudnicu da prihvati trudnocu, poroðaj i postporodjajni period kao prirodan proces, pružajuci joj moguænost upoznavanja sa drugim trudnicama. Ukratko, Škola za trudnice pomaže ženama da kroz trudnocu i porodjaj prodju bez straha.

Prvi pregled bebe nakon porođaja

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva