Vaginalno krvarenje često se pojavljuje u trudnoći i ne mora uvijek biti znak za paniku. Nije to krvarenje uvjek opasno kako misle često trudnice, pogotovo prvorotke , koje dolaze na pregled u strahu da se nije nešto loše desilo sa trudnoćom.

Postoji manji procenat trudnoća kada to krvarenje je znak ozbiljnih komplikacija kao što je : spontani pobačaj, vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća…

Krvarenje u početku trudnoće je često (20-40%) i može se reći da  ovo krvarenje češće prođe bez većih komplikacija nego što dovodi do ozbiljnijih komlikacija kao što je spontani pobačaj. Ne mora svako krvarenje u trudnoći u prvom trimestru da se završi spontanim pobačajem.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do krvarenja u početku trudnoće.

 • Zbog usadjivanja oplođene jajne ćelije u sluzokožu materice tzv.implantacijsko krvarenje: može se pojaviti 6-12 dana nakon  začeća  kao oskudno krvarenje od nekoliko sati, ili to krvarenje traje  nekoliko dana.
 • Kod  infekcija genitalnog ili urinarnog trakta, promjena na grliću
 • Posle polnog odnosa neke žene mogu krvariti jer je grčić materice  više prokrvljen sa proširenim krvnim sudovima i osjetljiv. To ne znači da svaki spolni odnosi će izazvati krvarenje, ali ako se ono javi nakon odnosa , svakako  treba prekinuti sa sexom u trudnoći i javiti se na pregled.
 • Krvarenje u doba očekivane menstruacije  može da se javi kao oskudno braonkasto krvarenje u onom periodu kada bi trebalo normalno menstrualno krvarenje biti , i to krvarenje je rezultat ljuštenja sluzokože iz onog dijela materice dje se nije usadila trudnoća

 

VAŽNO kod bilo koje vrste krvarenja:

 • Ako krvarite, stavite odmah higijenske uloške ili pamučne uloške kako bi mogli kontrolisati  koliko krvarite i o kakvom krvarenju se radi
 • Nikad nemojte koristiti tampone, tuširati se jakim mlazom u vaginalnom području ili imati polne odnose ako krvarite
 • Javite se svom izabranom ginekologu koji će utvrditi o kojoj se vrsti krvarenja radi

 

2 Responses to Krvarenje u trudnoći

 1. Ika says:

  Postovani,
  Imam nedoumicu da li se radi o laznoj menstruaciji.Inace mi menstruacija traje 5-6 dana,a poslednja mi je trajala 2 dana,treci dan jedva da imam neki tamni iscedak.Imam nezasticeni odnos.Sto se tice simptoma,osecam samo da su mi dojke nadute.Molila bih vas za odgovor dok ne posetim svog ginekologa.Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva