Sve više vjerujem da tako mali period u našem životu , nekih možda 1 % našeg života, koji provedemo u materici prije nego što se rodimo, određuje onih 99 % ostatka našeg života.

Ultrazvuk je pomogao da možemo posmatrati razvoj bebe tokom njenog tzv intrauterinog razvoja, odnosno razvoja unutar materice tokom trudnoće.

[album: http://www.drfeko.com/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Slike ultrazvuka/]

Osim što je važno da takvim pregledom se pokuša sagledati anatomija bebe, (da li su svi organi pravilno razvijeni, da ne postoje anomalije), mjeri se beba i upoređuju mjere sa očekivanim za gestacijsku dob trudnoće i tako se otkriva da ne dođe do zastoja u rastu bebe kako bi se na vrijeme tražio i otklonio uzrok koji do toga dovodi.

U poslednje vrijeme sve se više daje značaj  fetalnom ponašanju. Posmatraju se pokreti ploda, pojedine radnje kao što su gutanje, savijanje ekstremiteta, otvaranje šake, pokreti očih jabušica, pokreti dijafragme, praznjenje bešike,…nećete vjerovati i mastrurbacija ženskih i erekcija kod muških beba.

Dokazano je da su pokreti bebe smanjeni kod patnje ploda u materici (hipoksije ), anomalija, intrauterinog zastoja, kod uzimanja diazepama ili nekih drugih sedativa,oštećenja nervnog sistema…

Hiperaktivni plodovi su nakon stresa majke, poslije obroka, kod ženskog pola, kod anksioznosti majke…

Ono što je sigurno dokazano da je fetalno ponašanje pokazatelj razvoja i sazrijevanja centralnog nervnog sistema bebe.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva