U traženju uzroka ponavljanih spontanih pobačaja ili gubitka odmaklih trudnoća kod žena se nekada kao uzrok pronađe i Antifosfolipidni (Hughesov) sindrom.
Uzrok ovog sindroma nije u potpunosti poznat. Antifosfolipidna antitjela redukuju nivo anexina V, proteina koji veže fosfolipide i ima snažno antikoagulaciono dejstvo i tako se povećava sklonost zgrušavanja krvi i spontanim pobačajima karakterističnim za ovaj sindrom.
Pacijenti s ovim sindromom skloni su trombozi, a abnormalno zgrušavanje krvi može uticati na funkcionisanje praktično svakog organa. Javljaju se: abnormalno zgrušavanje krvi (tromboza) u arterijama (moždani udar, infarkt) i/ili u venama (flebitis) , spontani pobačaj, (mehanizam gubitka ploda nije do kraja jasan, ali se pretpostavlja da je smanjena placentna perfuzija usled tromboza u krvnim sudovima posteljice glavni uzrok spontanih pobačaja ili intrauterine smrti ploda), abnormalno nizak broj krvnih pločica (trombocytopenia), ljubičasto prošarana koža (livido reticularis), migrenozne glavobolje, rjedak oblik upale nervnog tkiva mozga i kičmene moždine. Antifosfolipidna antitjela otkrivena su u preko polovine osoba oboljelih od sistemskog lupusa erythematosusa.

Dijagnoza
U krvi pacijenata s antifosfolipidnim sindromom mogu se pronaći razna antitjela na molekule koje zovemo fosfolipidi.

Analize uključuju:

VDRL/RPR (test za sifilis koji može biti lažno pozitivan kod ovih pacijenata)
lupus antikolagulans
produženi PTT
antikardiolipinska antitjela.

Antikardiolipinska antitjela mogu se pronaći kod pacijenata s imunološkim bolestima, sistemskim lupusom erythematosusom koga karakteriše abnormalna produkcija različitih antitjela.

Lječenje
Lečenju svake osobe s ovim sindromom pristupa se individualno. S obzirom da je veliki broj manifestacija ovog sindroma povezana s abnormalnim grupisanjem trombocita lječenje je usmjereno ka sprječavanju zgrušavanja krvi njenim razređivanjem.

U terapiji ovog sindroma koriste se antikoagulansi-ljekovi koji razređuju krv, kao što je  heparin. Aspirin takođe utiče na trombocite sprečavajući njihovu agregaciju. U lječenju se koriste i kortizonski ljekovi kao što je prednison.
Takođe se primjenjuje i intravenska terapija gama globulinom za grupu bolesnica sa čestim spontanim pobačajima koji su uzrok infertiliteta  i kod bolesnica s niskim brojem trombocita tokom trudnoće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva