Svjetski dan zdravlja World Health Day slavi se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počinje se slaviti od 1950. godine.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetne oblasti koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.

Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Tema ove godine je antibiotska rezistencija.

Moj doprinos ovoj priči:

Smanjiti antibiotsku rezistenciju znači ne uzimati antibiotike kada ne treba. Ne liječiti se sam. Ne kupovati u apoteci antibiotike kada sam procjenis da ti treba ili kad apotekarka kaze uzmi ovaj ovaj ti je najjači (najskuplji).

Problem nastaje i kad se antibiotici piju nepravilno, nedovoljno dugo i u nedovoljnoj dozi. Naša navika je da sami prekinemo terapiju kada nam je bolje. Pogledajte kutije i fiokama u svakoj ima pola table nepopijenih lijekova/antibiotika.

To pomaže bakterijama da prave rezistenciju/otpornost na antibiotike , zato se javlja priča o superbakterijama koje postaju otporne i na najjače antibiotike.

I kada će više taj zakon da se primjenjuje koji ne dozvoljava da neko ode i kupi lijek bez ljekarskog recepta. Jedna smo od rijetkih zemalja u kojoj je to dozvoljeno.

 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva