Kada u trudnoći postoji inkompetentan (slab) grlić materice koji je zbog različitih razloga oštećen (rađena konizacija grlića, povreda grlića tokom prethodnog porođaja…) i ako se takav grlić skraćuje ili otvara (dilatira) tada se nudi kao jedna od mogućnosti i podvezivanje grlića serklaž “cerclage”.

Cilj postavljanja serklaža je da se spriječi prijevremeni porođaj ili pobačaj, odnosno da se grlić ne otvori prije vremena.

Ovo je hirurška intervencija koja se obično radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji.

Serklaž se najčešće postavlja oko 12/14 nedelje trudnoće , rijetko u kasnijem periodu trudnoće  i skida se u 37 nedelji ili ranije ukoliko krene porođaj.

Postoji više razloga zbog kojih grlić materice može da se skrati ili otvori ali veoma je važno znati da on sam neće pomoći ukoliko postoje kontrakcije tokom trudnoće i ukoliko trudnica ne miruje veći dio trudnoće.

Često se kod  trudnica koje su imale predhodni jedan ili više spontanih pobačaja postavlja serklaž iako razlog spontanih pobačaja nije bio slab nekompetentan grlić, ali to trudnice čini sigurnijim i rasterećenijim.

Pitanje je da li treba raditi svim takvim trudnicama serklaž?

Ako postoji drugi razlog za spontane pobačaje serklaž svakako neće pomoći.

Serklaž se samo stavlja ako je grlić skraćen i otvoren ili ako se počinje skraćivati usled kontrakcija ,ali je uslov smanjiti prvo kontrakcije.

Ako je serklaž postavljen redovno treba ići na ginekološki pregled ,a obavezno se javiti ukoliko se pojavi :

 • temperatura preko 38 C
 • vaginalno krvarenje
 • pojačan vaginalni sekret izmjenjene boje,količine i mirisa
 • bolovi po dnu stomaka
 • oticanje polodove vode
 • kontrakcije-grčevi u stomaku

 

 

2 Responses to Serklaž “cerclage”

 1. selma says:

  Na predproslom pregledu ste mi pomenuli da ce mozda serklaz morati da mi se uradi zbog operacije konizacije koju sam imala prije trudnoce,s obzirom da do sledece kontrole ulazim u 14.nedelji trudnoce,znaci li to da necu morati da radim serklaz posto vidim da se radi od 12-14 nedelje?

  • Dr Feko says:

   Serklaz treba da se radi ako grlic iz nekih razloga pocne da se otvara i skracuje. Jedan od razloga moze da bude konizacija , ..
   Treba da uradimo ginekoloski pregled i pregled grlica da bi znali da li se on skracuje ili otvara kako trudnoca raste..To skracivanje i otvaranje je obicno praceno bolovima i oskudnim kravrenjem, ali nije obavezno…ZATO .Pregled radimo sledece nedelje ili kad vec pada 12/a nedelja, da bi donijeli odluku za 14 -u nedelju. Serklaz ima smisla postaviti do 20/e nedelje , kasnije se izuzetno rijetko postavlja, mada po nekim autorima postavljanje serklaza sve vise postaje diskutabilno.
   Pzzzz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva