Koda u trudnoći postoji inkompetentan (slab) grlić materice koji je zbog različitih razloga oštećen (rađena konizacija grlića, povreda grlića tokom prethodnog porođaja…) i ako se takav grlić skraćuje ili otvara (dilatira) tada se nudi kao jedna od mogućnosti i podvezivanje grlića serklaž “cerclage”.

Cilj postavljanja serklaža je da se spriječi prijevremeni porođaj ili pobačaj, odnosno da se grlić ne otvori prije vremena.

Ovo je hirurška intervencija koja se obično radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji.

Serklaž se najčešće postavlja oko 12/14 nedelje trudnoće , rijetko u kasnijem periodu trudnoće  i skida se u 37 nedelji ili ranije ukoliko krene porođaj.

Postoji više razloga zbog kojih grlić materice može da se skrati ili otvori ali veoma je važno znati da on sam neće pomoći ukoliko postoje kontrakcije tokom trudnoće i ukoliko trudnica ne miruje veći dio trudnoće.

Često se kod  trudnica koje su imale predhodni jedan ili više spontanih pobačaja postavlja serklaž iako razlog spontanih pobačaja nije bio slab nekompetentan grlić, ali to trudnice čini sigurnijim i rasterećenijim.

Pitanje je da li treba raditi svim takvim trudnicama serklaž?

Ako postoji drugi razlog za spontane pobačaje serklaž svakako neće pomoći.

Serklaž se samo stavlja ako je grlić skraćen i otvoren ili ako se počinje skraćivati usled kontrakcija ,ali je uslov smanjiti prvo kontrakcije.

Ako je serklaž postavljen redovno treba ići na ginekološki pregled ,a obavezno se javiti ukoliko se pojavi :

  • temperatura preko 38 C
  • vaginalno krvarenje
  • pojačan vaginalni sekret izmjenjene boje,količine i mirisa
  • bolovi po dnu stomaka
  • oticanje polodove vode
  • kontrakcije-grčevi u stomaku

 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva