NAJČEŠĆI PROBLEMI KOJI PRATE TRUDNOĆU

Mučnina i povraćanje – obično nestanu nakon 16. nedjelje trudnoće. U slučaju teške mučnine i povraćanja, konsultujte se sa Vašim izabranim ginekologom oko eventualnog uzimanja vitamina B6, primjene određenog režima ishrane i sl.

Gorušica – obroci treba da budu manji, a češći. Ukoliko simptomi i dalje traju, mogu se uzeti određeni ljekovi, ali samo ako ih prepiše Vaš izabrani ginekolog.

Zatvor – uobičajeno stanje tokom trudnoće. Zato Vaši obroci treba da sadrže namirnice bogate vlaknima.

Hemoroidi – za ublažavanje tegoba preporučuju se umjerene šetnje, što manje sjedjenja, redovno pražnjenje crijeva, izbjegavanje začinjene i vruće hrane. Ako se Vaše stanje ne poboljša, posjetite izabranog ginekologa.

Proširene vene – često prate trudnoću. Preporučuju se konsultacije sa izabranim ginekologom oko eventualnog nošenja posebnih čarapa.

Vaginalni sekret – normalno je da se pojača tokom trudnoće. Ukoliko ga prati svrab, osjećaj suvoće, neprijatan miris i bol tokom uriniranja, posjetite Vašeg izabranog ginekologa.

Bol u donjem dijelu leđa – ako se utvrdi da bol nema nikakve veze sa kontrakcijama materice, preporučuju se umjerene šetnje, plivanje i tjelesne vježbe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva