Bolna menstruacija je jedan od najčešćih razloga zbog kojih mlade žene i djevojke prvi put zatraže pomoć i dođu na ginekološki pregled.

Ovi bolovi nastupaju neposredno pred ili na samom početku menstruacije i većina žena koje pate od bolnih menstruacija moraju da uzimaju zbog toga analgetike / lijekove protiv bolova, često završe u hitnoj službi i dobiju injekcije za bolove.

Ono što vremenom postaje dodatni problem je i to samo iščekivanje kad će da dođe menstruacija , a sa njom i novi bolovi.

Savjet moj je ako imate probleme sa bolnim menstruacijama i ako zbog toga morate da svakog mjeseca pijete tablete protiv bolova  treba da odete kod ginekologa.

Ovo je samo mali dio priče o bolnim menstruacijama , ali nije dovoljan da rješite problem samo tako što ćete prošitati ovaj tekst.

Pođite i na pregled da se pokuša pronaći razlog koji izaziva bolne menstruacije.

 

Bolna menstruacija ili dismenoreja je problem koji pogađa većinu ženske populacije u bilo kom uzrastu. Smatra se da 50 – 90% žena u jednom periodu menstrualne aktivnosti ima dismenoreje.

Ove tegobe su najčešće u ranoj mladosti, da bi se kasnije, pogotovu nakon porođaja polako smanjivale.

 

U najvećem broju slučajeva pregledom i dodatnim ispitivanjima ne nalazimo organski uzrok dismenoreji i tada govorimo o primarnoj dismenoreji.

Zbog pada nivoa hormona na završetku ciklusa, dolazi do stezanja krvnih sudova i nedovoljne ishranjenosti endometrijuma.

To je praćeno oslobađanjem prekomernih količina prostaglandina tipa F2 alfa, hemijskog medijatora, koji izaziva snažne kontrakcije (grčeve) materice.

Primarna dismenoreja se obično javlja u poznom adolescentnom periodu 2-3 godine posle prve menstruacije obično negde oko 20. godine života.

Ozbiljnija forma dismenoreje pogađa oko 15% mladih žena.

Vjeruje se da je dismenoreja tipična za ovulatorne cikluse. To su ciklusi u kojima se oslobađa jajna ćelija i u kojima je moguća trudnoća.

 

Pod pojmom sekundarna dismenoreja podrazumjeva se organska bolest kao razlog nastanka bolnih menstruacija. Najčešći organski razlozi su endometrioza, polip materice, miom, suženje grlića materice i njegove malformacije ili priraslice u maloj karlici, strana tjela materice i sl.

Najčešće već nekoliko dana uoči same menstruacije, ili na samom početku, mogu se javiti grčeviti bolovi, slični kolikama, u donjem djelu stomaka; ponekad su povezani i sa mučninom, migrenom ili nesvjesticom. Kod nekih žena su ovi bolovi toliko jaki da ih potpuno onesposobljavaju i primoravaju da ostanu u postelji.

Kako je uzrok bolova pri dismenoreji pojačano stvaranje prostaglandina ljekovi koji koče sintezu ovih materija u organizmu su logičan izbor u lječenju dismenoreje. To su nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji umiruju i bolove i upalu (NSAIL ).

Među njih spadaju ibuprofen, diklofenak, naproksen, nimesulid i piroksikam. Svi ovi ljekovi su dostupni u našim apotekama pod različitim zaštićenim imenima.

Ukoliko su bolovi izrazito jaki i ne rješavaju se nesteroidnim antiinflamatornim ljekovima primenjuju se sredstva za oralnu kontracepciju ali obavezno uz prethodni pregled i saglasnost ginekologa.

Nefarmakološki postupci za ublažavanje dismenoreje su blaga masaža trbuha i topli termofor.

Redovna fizička aktivnost između ciklusa korisna jer daje osećaj sigurnostii i dovodi do oslobađanja endorfina koji predstavljaju unutrašnje analgitike tjela.

Pojedinim djevojkama pomaže akupunktura i neki od fizikalnih tretmana kao TENS (transkutana električna stimulacija).

Preporučuje se dijeta sa malo masti i dosta ugljenih hidrata a od koristi su i tablete magnezijuma u dozi 300 mg dnevno, kao i vitamini B kompleksa.

Hirurško lječenje koje se sastoji u presecanju živaca materice i/ili male karlice se primenjuje izuzetno rjetko.

 

 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva