Epiduralna anestezija je jedan od načina ublažavanja bola prilikom porođaja, a izvodi se tako što se kontinuiranim davanjem anestetika donji dio tijela obezboli.

Optimalno vrijeme za početak davanja epiduralne anestezije jeste trenutak kada je grlić materice dovoljno otvoren (oko 4 – 6 cm),   a regularne materične kontrakcije su uspostavljene. Anestezija se daje u visini struka, na leđima (lumbalna regija).

Ona se može “dopunjavati”, u zavisnosti od toka porođaja. Sat ili dva nakon porođaja, anestezija gubi dejstvo i tada žena može osjetiti neprijatno peckanje duž porođajnog kanala.

Da li svako može da primi epiduralnu anesteziju

Većina žena može da primi ovu vrstu anestezije, naravno pod uslovom da su konsultovale anesteziologa i ginekologa i obavile potrebne preglede.

Međutim, za određene grupe žena ovakav porođaj nije preporučljiv. Tu spadaju žene koje su alergične na anesteziju, žene koje su imale neku vrstu hirurškog zahvata na kičmi odnosno koje imaju većih problema sa kičmom, srcem ili krvnim pritiskom.

Da li žena mora ostati u krevetu nakon primanja epiduralne anestezije

Budući da epiduralna anestezija uzrokuje gubitak osjećaja u nogama, žena ne može da stoji, hoda, niti da ide do toaleta. Štaviše, tokom cijelog porođaja kontinuirano se daje infuzija i nadgleda rad srca bebe, tako da majka svakako mora ostati u krevetu.

Da li je trudnica svjesna kontrakcija dok je pod epiduralnom anestezijom

Tokom ove anestezije, kontrakcije tj. stezanja materice često se ne osjećaju, ali to nije slučaj sa naponima uz pomoć kojih se beba „izgura” iz stomaka. Ako se epiduralna anestezija pravilno daje, majka može davati napone i time aktivno učestvovati u porođaju.

Da li anestezija usporava porođaj

Nema pravila: neki porođaji se zbog primjene epiduralne anestezije odvijaju sporije, dok su drugi brži zato što je žena opuštenija. Važno je da trudnica svo vrijeme porođaja aktivno učestvuje i prati uputstva

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva