Internet i zdravlje

Internet se kao globalna mreža pretvorio u moćno sredstvo komunikacije koje omogućuje vrlo jednostavan pristup i razmjenu informacija iz cijelog svijeta.
Danas ogroman broj ljudi traži odgovore na brojna medicinska pitanja na internetu, a sajtovi sa savjetima o zdravom načinu života i ostalim medicinskim sadržajima sve su popularniji.
Veoma je važno znati naći kvalitetne i provjerene informacije o zdravlju.
Ne zaboravite da kada pronađete neki odgovor na internetu da to nije dovoljno i da internet nikako ne može zamjeniti posjetu kod ljekara.

Izvor informacija treba poznavati

Prema mnogim istraživanjima veliki broj korisnika na internetu traži informacije o zdravlju , otkrivanju i liječenju bolesti i možda najvažnije informacije o tome kako sačuvati zdravlje.
Važno je znati da da bilo ko, bez obzira na znanje, školovanje, stručnost ili namjeru, može postaviti informaciju na internet.
Posebno je bitno razmišljati o tome kada čitate tekstove i savjete o «samoliječenju» i «samopomoći».
Na internetu postoje dobre i kvalitetne informacije.
Veoma ja važno da provjerite izvor tih informacija ili prostije ko je to napisao ili snimio.
To ćete jednostavno utvrditi ako ispod tog teksta postoji neko potpisan, ako sajt ima kontakt i adresu , ako sa tim ko pise mozete razmjeniti informacije ili mu postaviti dodatna pitanja itd, itd.

Drugim riječima, INTERNET JE ODLIČAN IZBOR za traženje informacija, ali treba znati pronaći kvalitetne i vjerodostojne izvore informacija.

Informacije koje nađete na internetu mogu vam pomoći da očuvate i unaprijedite svoje zdravlje i da lakše komunicirate s lljekarom ili nekom drugom osobom koja pruža zdravstvene usluge, ali one nikako ne mogu zamijeniti profesionalni savjet i uputstva koje dobijete od svog ljekara.

Bilo bi dobro kada bi ispod tekstova koje neko piše i prepisuje stajalo potpisano da li taj neko ko piše ima zdravstveno obrazovanje i šta je on po profesiji.

Postoje osobe koje nisu zdravstveni profesionalci , ali koje na izuzetno dobar i kvalitetan način mogu da prenesu informacije koje će pomoći nekom da sačuva svoje zdravlje i da spriječi pojavu bolesti ili je na vrijeme prepozna. Te osobe bi takođe trebale da se ispod teksta potišu i naglase da one nisu profesionalci i da navedu svoje izvore informacija.

Posebnu pažnju uvijek treba obratiti na tesktove o preparatima, lijekovima i metodama liječenja koji prave nevjerovatan uspjeh za kratko vrijeme.
Moja inspiracija da pišem o ovome je otkriće ogromnog broja tekstova na internetu u formi savjeta i promocije preparata za liječenje bračnog infertiliteta/steriliteta. Uspjeh je nevjerovatan, a metode su od hipnoze, macine trave do raznih gelova, manipulacija , pravljenja krugova, nošenja amajlija, bajalica itd.

Da ne postanete preveliki zavisnik od trazenja informacija na internetu probajte i sa ovim:

 

A savjet o zdravlju potražite kod svog izabranog ljekara, pa ako on ne zna neka traži informacije na internetu i u svojim stručnim knjigama.
On će ih lakše pronaći od vas.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.