Prošla trudnoća ,završen porođaj, mislite konačno se završila priča i napokon ćete da uživate sami sa svojom bebom , a onda vas počne da brine neutješni plač bebe .

Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg bebe plaču su grčevi u stomaku.

Grčevu u stomaku bebe nastaju zbog nedovoljne razvijenosti crijevnog sistema, dojenja iz obe dojke naizmenično, progutanog vazduha koji može stvoriti gasne džepove ili prejakog refleksa otpuštanja mljeka i proteina.

Gasni džepovi u želucu mogu se rješiti jednostavnim podrigivanjem.
Gasni džepovi u crijevima djeluju kao neka vrsta čepa, usporavajući ili čak potpuno zaustavljajući varenje. S obzirom na nerazvijenost digestivnog trakta, dolazi do gasova, zatvora i grčeva.

Postoji i teorija da se grčevi javljaju kod beba usljed previše utisaka tokom dana. Grčevi nisu bolest, pa ne postoji dijagnoza, oni više predstavljaju šablon u ponašanju Vaše bebe tokom dana.

Kada se grčevi prvi put javljaju kod novorođenčeta i šta je uzrok?
Dvije do tri nedjelje po rođenju javljaju se periodi uznemirenosti koji obično traju najkasnije do četvrtog mjeseca. Javljaju se obično između podoja u popodnevnim satima.

Naime,beba jako plače, pocrveni u licu, karakteristično savija nožice ka stomaku, steže pesnice. Plač, koji je ponekad potpuno neutješan, može da traje satima.

Šta da radim ?
Ako Vaša beba nije gladna, žedna, mokra, nema zapušen nosić – vjerovatno su grčevi. Najvažnije je da shvatite da je u pitanju relativno često stanje koje ne ostavlja nikakve posljedice. Tada treba da ohrabrite sami sebe, da ostanete hladne glave i da bez panike, strpljivo dočekate kraj ovog neprijatnog perioda.

Uzmite bebu u naručje, nježno je ljuljajte, privijete na vaše grudi. Bebe vole da ojsete lupanje maminog srca. Masirajte joj stomačić, prethodno namazan sa toplim bebi uljem. Stavite na bebin stomačić prethodno zagrijanu pelenu. Ponudite bebi biljni čaj od komorača i kima koji ublažava bolove (razlaže gasove).Pjevajte bebi umirujuće pjesmice, ali tiho i tik uz njeno uho.
Preispitajte svoju ishranu ako dojite bebu. Izbacite hranu koja nadima (grašak, pasulj, kupus) smanjite unos gaziranih pića, kafe, čokolade, bibera, ljute paprike, čilija i drugih jakih začina.
Pokušejte čak i to, da je ostavite samu u krevetiću u mirnoj sobi,na kratko, sa tihom, umirujućom muzikom (Mocart, Betoven).

Može li doći do komplikacija ukoliko grčevi dugo traju?
Neće doći do komplikacija. Bebe koje su imale grčeve biće jednako sretne, pametne, razvijene kao i bebe koje nisu imale grčeve. Bebe koje imaju grčeve, uprkos plaču koji traje satima, savršeno napreduju i izgledaju zdrave, dobijaju na telesnoj masi i rastu u dužinu.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva