U reformisanom sistemu zdravstva u Crnoj Gori jedna od novina je i Škole za trudnice koje se organizuju u  Savjetovalištima za reproduktivno zdravlje u svim domovima zdravlja.

U tim školama se osim teorijskih predavanja za trudnice i njihove partnere sprovodi i program fizičke pripreme trudnica.

Vježbe su zamišljene tako da sve trudnice uz saglasnost svog izabranog ginekologa mogu raditi vježbe disanja, vježbe relaksacije i vježbe jačanja mišiča karličnog dna.

Ovo je priča koju bi trebali svi da podržimo. Priča u kojoj sam ja učestvovao od samog početka, ali i priča koja se ne priča dovoljno dobro…

O čemu je zapravo riječ.

Ako ste trudnica i posle ove dobre najave pođete u svoj dom zdravlja i pitate za školu trudnica i vježbe, nažalost strah me je da nećete moći to i ostvariti u većini naših domova zdravlja. Kritikujem ili samokritikujem jer sam dio tog sistema.

Razlozi su višestruki, nedostatak udobnog prostora za vježbanje, epidemija gripa, loš odaziv trudnica, nemotivisane sestre koje rade u savjetovalištima za reproduktivno zdravlje, loša i nedovoljna promocija ove priče od strane izabranih ginekologa,umanjivanje značaja škole za trudnice od strane ginekologa i babica iz porodilišta  itd itd…

Pokušavamo i dalje i od ove priče ne treba odustajati. Ovo je nešto zaista korisno za sve trudnice.

Čekajući da ovo zaista zaživi kako treba ne odustajte od vježbanja u trudnoći.

Ovo su preuzeti snimci koji su napravljeni u jednoj školi za trudnice u našem okruženju, u domu zdravlja N.Beograd.

Gledajte i slične vježbe radite i sami u svojoj kući , stanu..uz saglasnost svog ginekologa.

A mi ćemo se truditi da nam škole rade i da imamo  “đake”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva