Rani početak dojenja nema nikakvog uticaja na zdravlje djeteta.

Dojenje je širom svijeta prepoznato kao najbolji metod ishrane beba. Odmah nakon porođaja bebu treba staviti na majčin stomak, blizu grudi.Prvo dojenje treba obaviti u toku bebinog prvog sata života, čim ona pokaže znake spremnosti da sisa – ako sisa šaku, balavi, okreće glavu kako bi pronašla grudi (urođeni refleks). Podsticanjem bebe da sisa odmah nakon rođenja pospješuje se stvaranje mlijeka u dojkama i čini lakšim kasniji proces dojenja.

Bespotrebno je pokušavati dojiti bebu prvih nekoliko dana po rođenju zato što u grudima još uvijek nema dovoljno mlijeka.

Kolostrum je mlijeko koje se stvara u majèinim grudima tokom prvih par dana nakon poroðaja. Ova gusta, ljepljiva, žuækasta teènost idealna je hrana za bebe: kolostrum je bogatiji proteinima i vitaminom A nego zrelo mlijeko. Ovo mlijeko bebama pruža zaštitu od infekcija i predstavlja njihovu prvu imunizaciju protiv brojnih bakterija i virusa. Ukratko, što više kolostruma – to bolje po bebu.

Pored mlijeka, bebama treba i vode.

Dojenjem se zadovoljavaju sve potrebe bebe za ishranom. Dakle, nepotrebno je dodavati vodu, čak i u uslovima tople i suve klime. Dodavanjem vode smanjuje se potreba bebe da sisa, a samim tim i količina majčinog mlijeka. Što beba više sisa, to će majka imati više mlijeka. Takođe, dodavanjem vode povećava se šansa da beba dobije diareju, zbog neadekvatno sterilisanih bočica, cucli ili same vode.

Tokom prvih nekoliko dana, bebu koja spava ne treba stavljati na grudi sve dok se ne probudi.

Bebe koje sisaju treba da se hrane češće nego bebe koje uzimaju zamjenu za majčino mlijeko. To je zato što se majčino mlijeko brže i lakše vari. Većinu beba treba dojiti svaka 2 sata (oko 12 puta dnevno). Najbolje je dojiti bebu kad god poželi – to se zove “dojenje po potrebi”. Kada beba okreće glavu da pronađe majčine grudi, balavi ili sisa šaku, to je obično znak da je gladna. Najčešće se beba tako ponaša odmah nakon što se probudi. Ako se tada ne nahrani, ubrzo će početi da plače. Najbolje je na prve znake potrebe za hranjenjem staviti bebu na grudi, ne čekati da se uznemiri i počne da plače. Ako je majka primala ljekove protiv bolova ili za olakšanje porođaja, moguće je da će beba, prvih nekoliko dana po rođenju, spavati i duže od 2–3 sata između dojenja. U tom slučaju, bebu je najbolje buditi kako biste je nahranili.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.