• U petom sam mjesecu trudnoće. Pojavila mi se žućkasta tečnost iz grudi. Šta je to?

O: Za vrjeme trudnoće, žjlezdano tkivo u dojkama proizvodi kolostrum. To je gusta, lepljiva, bistra tečnost. Inače, hormoni sprječavaju dojke da proizvede veće količine mljeka. Redovno održavajte ličnu higijenu, ali nemojte da iz grudi istiskate ovaj iscjedak. Kod nekih žena se kolostrum pojavi tek nakon porođaja.

 • Da li trudnice mogu da nose uloške za grudi ako im ranije krene mljeko? Da li je dobro da se nose cjelog dana (npr. Ako je žena zaposlena)?

O: Higijenski je nositi uloške za bradavice. Možete da ih nosite cjelog dana. Jedino napravite pauzu ako se pojave ragade (prskotine, ranice), a dojke sušite na vazduhu.

 • Imam izrazito male grudi. Da li ću imati dovoljno mljeka za bebu?

O: Ne brinite, biće mljeka. Veličina grudi inače ne utiče na količinu mljeka. To zavisi od toga koliko je u grudima mlječnih žlezda. Ponekad male grudi budu mlječnije od velikih. Vezivno i masno tkivo utiče na veličinu grudi, ali ono ne luči mljeko.

 • Moje grudi su se izuzetno povećale u trudnoći. Da li da nosim grudnjak?

O: Dojke se tokom trudnoće pod dejstvom hormona pripremaju za laktaciju. Uvećaju se dva do tri puta, otežaju. Obavezno nosite grudnjak koji grudi pridržava a ne steže. Mora da bude od pamuka, sa širim bratelama.

 • Imam uvučene bradavice. Da li ću moći da dojim?

O: Beba pri dojenju ne hvata samo za bradavicu, nego cjelu areolu (krug oko bradavice). Zbog toga nije toliko važno da li je vaša bradavica ravna, uvučena ili normalna. Nakon tuširanja, možete nježno da izvlačite ili «rastežete» bradavice. To će dobro doći kao priprema za dojenje.

 • Krug oko bradavice se uvećao, pojavile su se kvržice, a bradavice i dojke su bolne. Da li će dojenje da bude bolno?

O: U toku trudnoće se dešavaju izvjesne promjene na tjelu žene, izazvane dejstvom hormona. Dojke tada postaju najfinije tkivo za produkciju mleka. Ne brinite. Bradavice će da očvrsnu, neće biti bolne. Beba će da ih izvuče i oblikuje. Dojenje vas neće boljeti.

 • Šta je kolostrum?

  O: To je mljeko koje se stvara prvih nekoliko dana posle porođaja (ponekad se pojavi u trudnoći). Savršena je hrana za novorođenče prvih dana života. U pitanju su male količine mljeka, ali značajne. Veoma je važno da se već dva sata poslje porođaja obavi prvi podoj, a za to treba obezbjediti da majka i beba borave u istoj prostoriji. Kolostrum ubrzava rad bebinih crjeva i pomaže izbacivanje prve stolice. Sprečava nastanak fiziološke žutice, potpomaže faktore rasta koji stimulišu bebina nezrela crjeva da se razviju, a dete dobija prvu imunizaciju putem mljeka. Utoliko je i veći značaj dojenja.

  • Kako da njegujem dojke u trudnoći? Da li bradavice treba da mažem nekim kremama?

  O: Dovoljno je redovno tuširanje Ne preporučuje se upotreba krema i losiona, jer mogu da oštete osjetljivu kožu grudi i bradavica. Inače u koži oko bradavica se stvara prirodna masnoća koja štiti osjetljivo tkivo grudi.

  • Porodila sam se, ali mljeko nije došlo ni trećeg dana nakon porođaja. Da li je to normalno?

  O: To je individualno. Budite strplivi, ovlaš masirajte grudi, stavljajte bebu na grudi kad god zatraži. Možete da uzimate više tečnosti. Zatražite od babice ili patronažne sestre da vam pokaže kako da stimulišete grudi za laktaciju.

  • Kako da masiram grudi i pripremim ih za dojenje?

  O: Dojka se položi na dlan jedne ruke. Jagodicama prstiju druge ruke se obuhvati rub areole. Palac je sa druge strane, a ostali prsti sa suprotne strane ruba areole. Laganim pritiskom ponavljajte stisak i opuštanje prstiju dok se ne pjave kapi mljeka iz bradavice. Pritisak se usmjerava prema grudnom košu, ka unutrašnjosti dojke, što znači da ne izvlačite dojku u smjeru bradavice, ne vučete je. Izmlazanje radite dok mljeko ne potekne u mlazevima i dok cjela areola ne omekša, zapravo dok ne postane «produžetak» bradavice.

  Tagged with:
   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Arhiva

  Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.