Zdrava ishrana majke znači i zdrava ishrana bebe.

Preporučuje se da tokom prva tri mjeseca trudnoće trudnica unosi istu količinu hrane kao prije trudnoče. Od četvrtog mjeseca pa nadalje unos energije je poželjno povećati za 200 – 300 kalorija dnevno.

Prema mišljenju nutricinista i ginekologa, žena bi u toku trudnoće trebalo da dobije otprilike 12-16 kg. Optimalna težina tokom trudnoće preciznije se određuje na osnovu Indeksa tjelesne mase prije trudnoće.

Indeks tjelesne mase (ITM) predstavlja odnos težine i visine izračunat kao težina (kg)/visina(m2). Trebalo bi da žene čiji je ITM prije trudnoće bio veći, u toku trudničkog perioda dobiju manje na težini nego one čiji je ITM bio nizak.

Umjereno, postepeno i stalno dobijanje na težini sprečava pojavljivanje raznih komplikacija tokom trudnoće i porođaja: dijabetesa, visokog krvnog pritiska, proširenih vena, male težine bebe ili dugog i teškog porođaja nastalog usljed toga što je beba prevelika.

Nedovoljno dobijanje na težini za trudnicu je jednako opasno koliko i višak kilograma, no taj se problem javlja mnogo rjeđe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.