Pojava sezonskog gripa kod trudnica povecava strah od oboljevanja. Savjet trudnicama da budu informisane , na vrijeme prepoznaju ovo oboljenje, ali i da ne prave nepotrebnu paniku.

Institut za javno zdravlje C.Gore je na svom sajtu objavio upustvo kako prepoznati prve znakove oboljenja od gripa, kada se treba ovavezno javiti izabranom ljekaru i kada je neophodno zatraziti hitnu i neodloznu pomoc.

Vazno je znati i to da trudnice spadaju u rizicnu grupu, ali da postoji antivirusna terapija i vakcina koju trudnice mogu koristiti bez rizika za zdravlje njihove bebe.

Kod pojave simtoma gripa trudnice se obracaju izabranom doktoru , ne izabranom ginekologu.

Obicno trudnice zbog brige za svoju bebu prvo dolaze kod izabranog ginekologa da bi uradile ultrazvucni pregled sto je pogresno.

SAVJET: prvo podjite kod izabranog doktora koji ce uraditi pregled, po potrebi uzeti briseve i analize krvi za dokazivanje A(H1N1) infekcije , dati savjet i predloziti rezim lijecenja. Kad infekcija prodje onda podjite na redovni ultrazvucni pregled. Nije zgodno boraviti u cekaonicama i rizikovati da se virusna infekcija dodatno komplikuje i siri na zdrave trudnice.

Procitajte pazljivo ovo uputstvo:  Uputsvo za grip


Saopstenje za javnost Instituta za javno zdravlje C.Gore

“10.januara 2011 laboratorija Instituta za javno zdravlje C.Gore dokazala je prvu infekciju virusom gripa kod pacijenta starosti 44 godine smjestenog u KCCG koji inace ima hronicno oboljenje disajnih puteva i koji je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja.

U pitanju je virus influence A (H1N1), odnosno pandemijski, tj. proslogodisnji soj , koji je ove godine postao sezonski. Ovaj soj virusa gripa je za sada dominantan u vecini evropskih zemalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.