Porodjaj nastaje usljed kontrakcija materice. Kontrakcije otvaraju grlic materice, a bebu guraju/ potiskuju kroz porodjajni kanal. Ovo se obicno dogadja izmedju 38. i 42. nedjelje trudnoce.
Ako do porodjaja dodje prije tog termina, u pitanju je tzv. prijevremeni porodjaj. Kod žena koje se prvi put poradjaju, porodjaj obicno traje 12 – 16 sati, a kod žena koje su veæ radjale, oko 8 sati. Porodjaj ima cetiri faze:
FAZA DILATACIJE (ŠIRENJA)
Tokom ove faze materica se grci, a grlic širi kako bi omogucio da bebina glava prodje. To može trajati dugo, ali se primjenom odredjenih klinickih procedura, poput vještackog kidanja plodovih ovojaka ili upotrebe nekih ljekova (oksitocin), ova faza može znacajno skratiti.
FAZA EKSPULZIJE (ISTISKIVANJA)
Ova faza pocinje kada je grlic materice potpuno otvoren. Kontrakcije se tada javljaju zajedno sa naponima, što dovodi do istiskivanja ploda iz materice u porodjajni kanal i, na kraju, radjanja. Kod prvorotki, ova faza porodjaja traje oko 2 sata, a kod ženakoje su vec radjale, oko sat vremena. Ako je žena dobila oksitocin, ovaj period može biti znatno kraci. Ponekad je u toku ove faze porodjaja potrebno uraditi epiziotomiju (zasijecanje medjice). Epiziotomija se obavlja tokom trajanja kontrakcija i samo ukoliko postoje jasni pokazatelji da beba ima teškoæa da izadje. Veoma rijetko, ako se procijeni da je došlo do bitnog zastoja u poroðaju, on se dovršava uz pomoc forcepsa (porodjajnih kliješta) ili vakuum ekstraktora. Nakon porodjaja, presijeca se pupèana vrpca i novorodjence se zbrinjava.
PLACENTALNA FAZA
Ova faza pocinje rodjenjem bebe, a završava se izbacivanjem posteljice.
FAZA HEMOSTAZE
Ona pocinje odmah nakon izbacivanja posteljice, a karakterišu je prirodni procesi koji pomažu zaustavljanje krvarenja i vracanje materice u normalan položaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Arhiva

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.